Ben Duydum

Yeni Bilgi Kaynakları

Yeni Bilgi Kaynakları

İŞLETMELERDE YENİLİĞİN KAYNAKLARI

Dışsal Yenilik Kaynakları

Yeni Bilgi Kaynakları

İşletmeler için yeniliklerin ortaya çıkmasında bilgi kaynaklarının kullanımı önemli bir faktör olarak ortaya çıkmaktadır.
Ancak yeni bilgi kaynakları diğer yenilik kaynaklarından uzun geliştirme süresine sahip olması ve öngörülebilirlikleri açısından farklıdır.
Bilgi kaynaklarının ortaya çıkması, teknolojilere uygulanması ve bu teknolojinin ürün, süreç ya da hizmet olarak pazarda yer alması arasında oldukça uzun bir zaman
aralığı vardır.

Genel olarak bakıldığında, bilgiye dayalı yeniliklere özgü geliştirme süresi 50 yıl gibi bir zamanı kapsamaktadır.
Nitekim 1930 yılında patenti alınan jet motorlarının ilk test aşaması 1941 yılında askeri uçaklarda yapılmış, ilk ticari uçakta ise 1952 yılında kullanılmaya başlamıştır. Boeing firmasının 1958 yılında 707 uçaklarını geliştirmesi ile birlikte patent alımından tam 28 yıl sonra jet motorları yeni yakıt sistemi ve değişen teknolojisi ile kullanılmaya başlamıştır.

Bilgiye dayalı yeniliğin bir başka özelliği ise yeniliğin etkin hale gelebilmesinin genellikle, tek türden değil, çok türden bilgiyi gerektirmesidir.
Örneğin, bilgisayarlar en az altı ayrı bilgi türünü gerektirmektedir.
Nitekim gerekli bütün bilgi 1918’de mevcut olduğu halde, işleyen ilk dijital bilgisayar 1946’dan önce ortaya çıkamamıştır.
Bu uzun sürece rağmen tarih yaratan yenilikler arasında ister bilimsel, ister teknik, isterse sosyal alanda olsun yeni bilgiye dayalı olanlar önde gelir.

Bilgiye dayalı en güçlü yeniliklerden biri olan modern bankacılıkta “Girişimci Bankacılık” yani, sermayenin ekonomik gelişme yaratma amacıyla kullanılması teorisi Napolyon döneminde Comte de Saint-Simon tarafından formüle edilmiştir.
Saint-Simon’un olağanüstü büyük şöhretine rağmen, müritlerinden Jacob ve Isaac Pereire kardeşlerin ilk girişimci banka Credit Mobilier’i kurmaları ve günümüzde
finans kapitalizmi dediğimiz şeyi başlatmaları, ancak onun 1825’teki ölümünden 30 yıl sonra gerçekleşebilmiştir.

Peter Drucker’ın yenilik fırsatı olarak tanımladığı işletmelerin içinde ve dışında yer alan kaynakların yanında işletmelerin yenilik sürecinde paydaşlarla kurdukları diyalogların rolü üzerindeki vurgular giderek artmaktadır.
Yapılan araştırmalarda paydaşlarla kurulan ilişkiler sürdürülebilir yenilik sağlama açısından bilgiye ulaşma, bilgi aktarımı ve yenilikçi fikirler sağlamaktadır.
İşletmenin sahip olduğu paydaşlardan ihtiyaç duyduğu bilgileri alması paydaşları ile kurdukları diyaloglar sayesinde gerçekleşmektedir.

İşletmeler paydaşları sayesinde elde ettikleri bilgileri yenilik sürecinde kullandıkları sürece performanslarını arttırabileceklerdir.
Paydaş olarak adlandırılan bu kişi ya da gruplar, hissedarları, çalışanları, tedarikçileri, müşterileri, yerel halkı, banka ve diğer kredi veren kuruluşları, hükümeti, farklı çıkar gruplarını ve gerçekte faaliyetleri ile işletmeyi etkileyen ve işletmenin faaliyetlerinden etkilenen tüm kesimleri içermektedir.
Paydaş diyalogu işletmelerde her zaman gerçekleşen bir durumdur.

Örneğin, işletme yöneticileri rutin olarak çalışanlar, tedarikçiler ve müşteriler ile iletişim kurmaktadırlar.
Bu iletişimin yenilik yaratma sürecinde etkin bir şekilde kullanılması yenilik yaratmada bir fırsat olarak ortaya çıkmaktadır.
Paydaşlarla kurulan diyaloglar sayesinde elde edilen bilgilerin bütünleştirilmesi ile yeni ürünler, hizmetler, süreç ve stratejiler geliştirilmektedir.

Bu işletmede sürdürülebilir yenilik yapılmasını sağlamaktadır.
İşletmeler için yenilik fırsatı yaratabilecek paydaşlar ve bu paydaşlar ile ilgili yenilik süreçleri için dört temel yaklaşımdan bahsedilebilir.

Pazarlar ve Müşteriler
Yenilik yaratma sürecinde bilgi kaynağı olarak müşterilerin rolü 1970’li yıllarda ortaya çıkan bir olgudur.

Yenilik Toplulukları
Yenilikler dahi bireylerin tek başlarına yaptıkları çalışmalar yerine genelde uzun saatlerin harcandığı ekip çalışmaları, toplu olarak gerçekleşen bir öğrenme ve geliştirme sürecinin sonucu ortaya çıkmaktadır.

Pazara Yönelik Yenilik Toplulukları
Innocentive.com, yet2.com, ninesigma.com, acikinovasyon.com gibi web tabanlı platformlarda oluşturulan yenilik topluluklarının amacı birçok işletmenin (müşteri) ve fikri olan bireylerin (katkı sağlayıcılar) bir araya gelerek platforma üye işletmelerin sunduğu problemlere yeni fikirler üreterek çözüm önerisi sunmalarıdır.

Rekabete Dayalı Yenilik Toplulukları
Rekabete dayalı yenilik toplulukları daha çok tek bir problem ya da fikir üzerinde çalışmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ