Ben Duydum

Tüketici Yenilikçiliği -1

Tüketici Yenilikçiliği -1

Tüketici Yenilikçiliği -1

Bir firmanın yeni ürünler geliştirebilme yeteneği, firma yenilikçiliği (firm innovativeness) olarak adlandırılmakta ve firmanın uzun dönemde varlığını sürdürmesi için kritik bir faktör olarak görülmektedir.
Firma tarafından geliştirilen yeni ürünlerin başarısı, şüphesiz bu ürünlerin hedef pazarda müşteriler tarafından kabul görmesine bağlıdır.
Geliştirilen yeni ürünlerin pazarda fark edilmesi, denenmesi ve kullanılması ise, tüketiciler arasında farklılık arz etmektedir.

Kimi tüketiciler yeni ürünleri hemen kabullenerek en azından denemek istemekte; kimileri ise, eski tüketim tercihlerini sürdürmektedir.
Yeni ürünleri diğer tüketicilere göre daha çabuk ve daha çok satın alma eğilimi tüketici yenilikçiliği (consumer innovativeness) olarak adlandırılmaktadır.
Cestre ve Darmon (1998)’e göre ise tüketici yenilikçiliği sadece bir eğilim değil, aynı zamanda yeni bir ürünü erken satın alma, yani davranıştır.

Literatür incelendiğinde tüketici yenilikçiliği kavramı üzerinde temel iki yaklaşımından söz edilebilir.
Birçok yazara göre yenilikçilik, kişisel, doğuştan gelen bir özelliktir.
Buna göre tüketici yenilikçiliği, az ya da çok her bireyde var olan kişisel bir özelliktir.

Bu yaklaşımda kişisel özellik olarak yenilikçilik (innate innovativeness) bireyin yeni fikirlere açıklık ve diğer insanlardan bağımsız olarak yenilik yapabilme derecesidir.
Steenkamp ve diğerlerine (1999) göre ise yenilikçilik, daha önceki tüketim tercihlerinden ziyade, yeni/farklı ürün ya da markaların satın alınması eğilimidir.
Bu eğilimi açıklayan faktörler ise sırasıyla; uyarı ihtiyacı, yenilik arayışı, diğer tüketim deneyimlerinden bağımsızlık ve farklılık ihtiyacı olarak sıralanabilir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ