Ben Duydum

Organize Sanayi Bölgeleri -2

Organize Sanayi Bölgeleri -2

Yenilik Yönetimi

Organize Sanayi Bölgeleri -2

Belirli bir yakınlıkta kurulmuş ve çoğunlukla küçük ve uzmanlaşmış işletmelerin üretken biçimi olarak tanımlanan sanayi bölgeleri, genel sanayi kültürü ve yoğun
girdi-çıktı etkileşimleriyle karakterize edilen ve işbirliği ile rekabetin bir birleşimini destekleyen yerel sosyal yapılardaki yerleşik olgularıdır.
Sanayi bölgesindeki işletmelerin üretim sistemleri, ekonomik sistemleri, ekonomik ve sosyal aktörler, bölge-özellikli kültürü ve kolektif öğrenme kaynaklı ilişkiler arası ile ilgili karmaşık bir sistemden faydalanırlar.

Bu bağlamda, homojen bir ürün üretmede birbirlerini tamamlayacak şekilde uzmanlaşmış işletmelerin verimli bir sistem oluşturmak üzere coğrafi olarak kümeleşmesini ifade eden sanayi bölgelerinin özellikle belirli alanlardaki uzmanların fiziksel olarak birbirine yakın bulunmalarını sağlayan, sosyal ilişkileri güçlendiren, içinde bulundukları bölgelerde toplumsal kurumların oluşmasını sağlamaya yönelik sosyal birer olgudur.
Sanayi bölgeleri özellikle KOBİ’lerin gelişmeleri için son derece elverişlidirler.

Çünkü KOBİ’ler, yüksek maliyetli dikey bütünleşmelere giderek değil, dışsal kaynaklara dayanarak büyüyebilmektedirler.
Kuzeydoğu İtalya, güneybatı Almanya, batı Japonya ve yüksek teknoloji üreten Silikon Vadisi gibi gelişmiş emek-yoğun sanayilerin sürekli bir biçimde büyüyebilmiş olmaları bu yeni örgütsel ilkeyi ortaya koymaktadır.

Piscitello ve Sgobbi (2003) sanayi bölgelerinin önemini arttıran ve doğal karakterini yansıtan bazı faydaları şu şekilde belirtmiştir:

a. Esnek Uzmanlaşma:
Bölge işletmeleri bir veya birkaç üründe yatay olarak ve değer zincirindeki bir üretim sürecinde dikey olarak uzmanlaşmaktadır.
Bu tür uzmanlaşma dışsal olarak işletmeye ve içsel olarak işletmelerin sistemini sağlayan ölçek ve alan ekonomilerini sağlar.

b. İşletmelerarası İşbirliği ve Rekabet:
Uzmanlaşmış işletmeler, tecrübe ederek ve etkileşim ile sağlanan kolektif öğrenme ve yenilik avantajlarını sağlayan işbirliği ve bilgi ile teknolojilerin paylaşımı için bir teşvike sahiptir.
Sanayi bölgeleri içeride yerel işletmelerin rekabet avantajını güçlendiren ve başarılı uluslararası rekabet için onları eğiten ‘enerjik yerel yarış’ tarafından karakterize
edilirler.

c. Coğrafi Yakınlık:
Bölgesel kümeleşme yeni teknolojiler ve pazar fırsatları ile ilgili hazır bilgiyi işletmeler için mümkün kılan bilgi avantajlarını sunar.
Bölge işletmelerinin yüksek kaliteli işgücüne ve uzman olan makineleşmeye kolay ulaşmasını da sağlar.

d. Sosyal Yerleşmeler:
Bölge işletmeleri kolektif öğrenme ve kaynak paylaşımına meşruluk ve anlamlılık sağlayan güçlü yerel bir kültürde yerleşmişlerdir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ