Ben Duydum

İŞLETMELERDE YENİLİĞİ BELİRLEYEN ÖRGÜTSEL FAKTÖRLER

İŞLETMELERDE YENİLİĞİ BELİRLEYEN ÖRGÜTSEL FAKTÖRLER

İŞLETMELERDE YENİLİĞİ BELİRLEYEN ÖRGÜTSEL FAKTÖRLER

Örgütsel yenilik, birbiriyle ilişkili ve etkileşim halinde olan farklı süreçlerin bileşimi sonucu ortaya çıkar.
Bu süreçlerin bir işletme için sağlıklı işleyebilmesi ve işletme performansına katkı yapacak şekilde sonuçlanması önemli ölçüde, işletmenin örgütsel yapısı ve bu yapının unsurlarıyla yakından ilgilidir.

İşletmenin örgütsel yapısı ve unsurları, yeniliği destekleyen ve motive eden bir özelliğe sahip olmadığı zaman, yeni fikirlerin üretilmesi, bunların yenilikçi çözümlere, ürün ve hizmetlere dönüşmesi ve yeni teknik ve uygulamaların işletmede benimsenmesi gibi yenilikçi eylemlerin başarısı da oldukça zorlaşmaktadır.
Bu çerçevede işletmenin yenilikçiliğini etkileyen faktörleri, yönetim anlayışından kültüre, çevresel faktörlerden işletme stratejilerine kadar geniş bir yelpazede incelemek mümkündür.

Bu bağlamda konuyla ilgili yapılan çalışmalarda incelenen bu faktörleri gruplandırmak gerekirse:

• Örgütsel yapı ve örgütsel unsurlar

• Çevresel faktörler

• Yenilik stratejileri

• Örgütsel kültür

Sayılan bu faktörlerin yanında, işletmelerin pazar odaklı anlayışları ve yaygın bir iç ve dış iletişim ağına sahip olmaları, yenilikçi yönetim anlayışı ve öğrenen birer örgüt olması, bilgi yönetimi ve iş modelleri geliştirme konusundaki tecrübe ve becerisi de yenilik çabalarını kolaylaştırıcı bir role sahip olacaktır.

Yeniliği etkileyen örgütsel faktörlerin yanında yeniliğin potansiyelinin işletmeler tarafından anlaşılması ve yenilikle ilgili aktörlerle iletişimi sağlayan enformasyon ve bilgi sisteminin kurulması, yenilik kaynaklarından maksimum derecede yararlanmak ve yenilik çabalarını başarıyla sonuçlandırmak oldukça önem taşımaktadır.

Yeniliğin potansiyelini anlamak, yeniliğin günümüz rekabet araçları arasında önemli bir yere sahip olduğunu, yeniliğe yol açan gelişmeleri ve bu gelişmelerin nasıl fırsata dönüştürülebileceğini, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri, ürün ve hizmete dönüştürmenin önemini anlamakla ilgilidir.

Yeniliğe ilişkin bir bilgi sisteminin kurulması ise yeni fikirlerin işletmeye aktarılmasını sağlayacak, bilgi kanalları ile sürekli iletişim halinde olacak ve gereksiz bilgileri ayıklayabilecek bir sistemin kurulmasını gerektirmektedir.
Bu çerçevede işletme yenilikçi çabalarda, hem maliyet ve verimlilik açısından etkinlik sağlayacak hem de daha başarılı yenilikler üretebilecektir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ