Ben Duydum

İşletme Yönetimi

İşletme Yönetimi

İşletme Yönetimi – 3

Açık sistemler olan işletmelerin çevresi, karşılıklı etkileşimde bulundukları her şey olarak tanımlanabilir.
Şekil 1.7’de üç çevre boyutu bulunmaktadır:

• Birinci Çevre (Yakın Çevre):
İşletmenin birinci çevresini işletmeyle çok yakın etkileşimde bulunan kamuoyu (tüketiciler), finansal kurumlar (bankalar, sigorta şirketleri, leasing ve factoring şirketleri), sendikalar, rakipler, satıcılar (tedarikçiler), alıcılar (müşteriler), devlet (vergi daireleri, çeşitli bakanlık ve kamu kurumları) oluşturmaktadır.

• İkinci Çevre (Ulusal Çevre):
Ulusal çevre, işletmenin faaliyette bulunduğu ülke sınırları içindeki çevre unsurlarını ifade etmektedir.
Ulusal doğal çevre, ulusal teknolojik çevre, ulusal ekonomik çevre, ulusal sosyo-kültürel çevre, ulusal hukuki çevre işletmenin etkileşimde bulunduğu ulusal çevrenin bileşenleridir.

• Üçüncü Çevre (Uluslararası Çevre):
Uluslararası doğal çevre, uluslararası teknolojik çevre, uluslararası ekonomik çevre, uluslararası sosyo-kültürel çevre, uluslararası hukuki çevre işletmenin uluslararası çevresinin bileşenlerini oluşturmaktadır.

Küreselleşme nedeniyle uluslararası çevre “küresel çevre” olarak da adlandırılmaktadır.
İşletme yönetimi ise, işin verimli, etkili ve iktisadi olarak yapılmasına yönelik yöntemler, değerler, ilkeler, kurallar ve kuramlar bütünüdür.

Başka deyişle; işletmedeki işlerin daha kısa zamanda, daha kolay, daha verimli, daha etkili, daha iktisadi yapılmasının yolları ve yöntemleridir.
Böylece, birim üretimin maliyeti düşürülebilecek (maliyet minimizasyonu) ve birim çıktının getirisi yükseltilebilecektir(gelir maksimizasyonu).
Bunun sonucunda doğal olarak kurumsal performans (işletmenin karlılığı) olumlu yönde gerçekleşebilecektir.

Bu bağlamda işletme yönetimi; kurumsal performansın gerçekleştirilmesi doğrultusunda işletmede yapılacak her türlü işin planlanması, işleri yapacak olanların görev, yetki ve sorumluluklarının belirlenerek örgütlenmesi, çalışanların istek ve işbirliği içinde yapılacak işlere yönlendirilmesi, işlerin birbirini izler, tamamlar ve bütünler şekilde düzenlettirilmesi ve planlandığı gibi yürütülüp yürütülmediğinin denetlenmesi faaliyetleridir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ