Ben Duydum

İşin Durdurulması

İşin Durdurulması

İşyeri Hekimi ve İş Güvenliği Uzmanı Çalıştırma Yükümlülüğünün ve Bunların Çalışma Sürelerinin Hukuki Temelleri

İşin Durdurulması

İşin durdurulması, iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin gerektiği şekilde alınmadığı hallerde idareye herhangi bir mahkeme kararı beklemeksizin tedbir alma imkânı veren bir idari yaptırımdır.

6331 sayılı Kanun m. 25’te düzenlenen işin durdurulması yaptırımı, işyerindeki bina ve eklentilerde, çalışma yöntem ve şekillerinde veya iş ekipmanlarında çalışanlar için hayati tehlike oluşturan bir husus tespit edildiğinde; bu tehlike giderilinceye kadar, hayati tehlikenin niteliği ve bu tehlikeden doğabilecek riskin etkileyebileceği alan ile çalışanlar dikkate alınarak, işyerinin bir bölümünde veya tamamında iş durdurulması yetkisini ilgili idareye vermektedir.

Buna ilaveten, çok tehlikeli sınıfta yer alan maden, metal ve yapı işleri ile tehlikeli kimyasallarla çalışılan işlerin yapıldığı veya büyük endüstriyel kazaların olabileceği işyerlerinde, risk  değerlendirmesi yapılmamış olması durumunda da işin durdurulmasına karar verilebilmektedir.

İşin durdurulması yaptırımının İş Kanunu ile ilgisi, durdurmaya yol açan iş sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine aykırılığın bir hafta içerisinde giderilememesi halinde iş sözleşmesinin İş K. m. 24/III veya m. 25/III hükümlerine dayanarak haklı sebeple feshedilip edilemeyeceği noktasında ortaya çıkmaktadır.

Her iki madde metninde de “işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebeplerin” ortaya çıkması halinde iş sözleşmesinin işçi veya işveren tarafından haklı nedenle bildirimsiz olarak feshedilebileceği belirtilmiştir.

Madde metinlerinden yola çıkıldığında, işin bir haftadan fazla süreyle durması halinde, işçinin veya işverenin herhangi başka bir sebep aramasına gerek olmaksızın haklı nedenle iş sözleşmelerini feshedebilecekleri sonucuna ulaşmak gerekmektedir.

Ancak doktrinde, iş sağlığı ve güvenliğine dayanan sebeplerle işin durdurulması kararının verilmesi durumunda,
işçiye ücretinin tam olarak ödenmeye devam edilmesi sebebiyle işçinin sözleşmeyi haklı nedenle feshetme hakkının bulunmadığını savunan bir görüş de bulunmaktadır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ