Ben Duydum

DAĞITIM VE DAĞITIM KARARLARI

DAĞITIM VE DAĞITIM KARARLARI

DAĞITIM VE DAĞITIM KARARLARI

Tüketicinin beklediği faydayı sağlayan ürün, fiyatı da kabul edilebilir olmakla birlikte, tüketicinin satın almayı umduğu zamanda ve yerde hazır bulundurulamıyor ise, pazarlama performansı arzu edilen düzeyde olmaz.
Çünkü talep edildiği yer, zaman ve miktarda bulunamayan ürünlere tüketici talebi düşer.

Bu çerçevede, pazarlama karmasının üçüncü elemanı dağıtımın önemi daha iyi anlaşılabilir.
Dağıtım ile aynı zamanda maliyetler düşürülebilir, taşıma, depolama, stoklama gibi fiziksel dağıtım işlevleri daha etkili ve nitelikli olarak gerçekleştirilebilir. Pazarlama karmasının dağıtım elemanı ile üreticiden son kullanıcıya kadar ilişkilerde tasarruf sağlanır ve ayrıca risk dağılımı da daha dengeli hale gelir.

Başka bir yönüyle bakıldığında aslında pek çok işletmenin doğrudan dağıtım işiyle uğraştığı anlaşılabilir.
Bakkal, kasap, eczane, banka, oto yedek parça mağazası, elektronik eşya perakendecisi, ulaşım bileti acentesi ve benzeri çok sayıdaki işletme aslında büyük ölçüde dağıtım işiyle uğraşır ya da dağıtım kanalında yer alır.

Bu şekilde dünyanın belirli yerlerinde üretilen ya da bölgesel olarak herhangi bir adreste üretilen ürünlerin dağıtımı yanında, hizmetler açısından da hizmetin talep edildiği yer, zaman ve ayrıntıda sunulması bakımından da mal ve hizmetlerin üretildikleri noktalardan talep edilebilecekleri noktalara kadar ulaştırılması sağlanır.

Dağıtım ile bir yandan tüketiciye yer, zaman, sınıflandırma, sunum satış noktası etkinlikleri gibi bir takım faydalar ortaya çıkarken, üretici ya da satıcılar açısından da riskin devredilmesi, üretim planlamasına katkı sağlayacak şekilde gelirlerin dengelenmesi, profesyonel hizmetlerin daha uygun maliyetlerle karşılanması gibi faydalar söz konusudur.

Dağıtım ile ayrıca istihdama da ciddi oranda katkı söz konusudur.
Gelişen ve büyüyen perakendecilik ve hizmet sektörleri dikkate alındığında, konunun ne denli önemli halde geldiği daha iyi anlaşılacaktır.

Dağıtımda profesyonelleşme ile üreticilerin tamamına yakınının dağıtımda dış kaynak kullanımı yoluna gittiği ve bu kapsamda da lojistik sektörünün hızla geliştiği gözlenmektedir.

Bu durum üreticinin kendi işinde uzmanlaşması ve daha odaklanarak çalışmasını sağlarken, dağıtımda da profesyonel gerekliliklere uygun, daha düşük maliyetler içeren ve dağıtımda uzmanlaşan oluşumlara yol açmıştır.
Bunun da ötesinde gelişen internet ve bilgi teknolojilerine bağlı olarak dağıtım konusunun bir de teknolojik yönden ele alınmasında yarar vardır.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ