Ben Duydum

Türkiye’nin Uluslararası Rezervleri

Türkiye’nin Uluslararası Rezervleri

Türkiye’nin Uluslararası Rezervleri

Türkiye’nin geçmiş yıllardaki krizlerinde başlıca tetikleyici unsur, yetersiz döviz rezervleri olmuştur.

Son yıllarda ulusal döviz rezervi bu tür bir tehlikeyi kolaylıkla savuşturacak düzeydedir.

Uluslararası piyasalarda meydana gelen altın fiyatlarındaki yükselişler, Merkez Bankasının altın rezerv tercihinde de kendini göstermiş ve 2003 yılında 1,6 milyar dolar olan altın rezervi, 2017 yılsonunda 23,5 milyar dolar düzeyine ulaşmıştır.

Merkez Bankası döviz rezervi de on yıl öncesiyle karşılaştırılamayacak düzeyde artış göstermiş; 2002 yılsonunda 26,8 milyar dolar ve 2003 yılında 33,6 milyar dolarlık düzeyinden 2013 yılında 111 milyar dolara çıktıktan sonra düşüş trendine girmiş ve 2017 yılsonunda 84,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Aynı şekilde bankaların döviz rezervleri de Merkez Bankası rezervleriyle birlikte dikkate alındığında; Türkiye’nin uluslararası net altın ve döviz rezervi 2003 yılsonunda 45,0 milyar dolar iken, 2017 yılsonunda 136,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir.

Eğer Merkez Bankası döviz rezervi kısa vadeli dış borçlardan düşük ise döviz krizi olasılığı yüksek olur ve finans piyasasındaki kırılganlık artar.

Bankaların kendilerinde tutulan döviz tevdiat hesapları nedeniyle Merkez Bankası nezdinde ayırdıkları karşılıklar da Merkez Bankasının yükümlülükleri arasındadır.

Bu durumda, Merkez Bankasının nezdinde bulunan toplam döviz ve altın rezervinden Merkez Bankasının iç ve dış yükümlülükleri düşüldükten sonra kalan net tutar, Merkez Bankasının operasyonel olarak kullanacağı düzeyi göstermektedir.

Sonuçta, Merkez Bankasının dış varlıklarından dış yükümlülükleri düşüldükten sonra kalan rezerv pozisyonu 2017 yılı sonunda 35,4 milyar dolara gerilemektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ