Ben Duydum

Türkiye’de Özelleştirme ile İlgili Kanuni Düzenlemeler

Türkiye’de Özelleştirme ile İlgili Kanuni Düzenlemeler

Türkiye’de Özelleştirme ile İlgili Kanuni Düzenlemeler

Türkiye’de özelleştirme ile ilgili önemli çalışmalar 1980 sonrasında başlamıştır.

24 Ocak 1980 Kararları sonrasında kamu iktisadi teşebbüsleri ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler, bu teşebbüslerin piyasa ekonomisine entegrasyonunu sağlamaya
yardımcı olmuştur.

Özelleştirme çalışmaları 1983 seçimleri sonrasında Anavatan Partisi’nin (ANAP) iktidara gelmesi ile başlamıştır.

1984 yılında 2983 sayılı Kanun (Tasarrufların Teşviki ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkında Kanun) ile yapılan düzenleme ile gelir ortaklığı senedi ve hisse senedi çıkarılması ve işletme hakkı devredilmesi öngörülmüştür.

Bunlar geniş anlamda özelleştirmenin ilk adımlarını oluşturmuştur.

Türkiye’de özelleştirmeye ilişkin kapsamlı düzenlemeler 1994 tarihinde 4046 sayılı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile yapılmıştır.

Bu kanunla Özelleştirme Yüksek Kurulu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ve Özelleştirme Fonu kurulmuştur.

1994 yılından sonraki zaman diliminde ortaya çıkan ihtiyaçlar doğrultusunda 4046 sayılı Kanun’un bazı maddeleri değiştirilmiştir.

4046 sayılı Kanunda ilk değişiklik 1995 yılında 4105 ve 4108 sayılı Kanunlar ile yapılmıştır.

9 Nisan 1997 tarihinde Anayasa Mahkemesi’nin 4046 sayılı Kanun’un özelleştirme yöntemleri, değer tespiti ve ihale usulleri ile ilgili 18’inci maddeyi iptal etmesinin ardından, yüksek mahkemenin gerekçeli kararı dikkate alınarak 4232 sayılı Kanun hazırlanmıştır.

1999, 2000, 2003, 2004 ve 2005 yıllarında 4046 sayılı Kanun ile ilgili değişiklik öngören düzenlemeler gerçekleşmiştir.

2005 yılında, 5398 sayılı Kanun ile 4046 sayılı Kanun’un adı Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun olarak değiştirilmiştir.

Bu düzenlemede; özelleştirmede şeffaflığı, kolaylığı, sürecin hızlandırılmasına yönelik önlemlerin yanı sıra özelleştirme portföyünde bulunan kuruluşların birleşme, bölünme ve yeniden yapılandırılmalarına yönelik tedbirler de söz konusudur.

Ayrıca özelleştirmenin sosyal maliyetlerini azaltmaya yönelik olarak iş ve hak kaybı, tazminatlar, personel nakli vb. konularda yeni düzenlemeler yapılmıştır.

Özelleştirme ile devletin ekonomideki ticari faaliyetlerinin en aza indirilmesi hedeflenmektedir.

Sonuçta, rekabete dayalı piyasa ekonomisinin oluşturulması, devlet bütçesi üzerindeki KİT finansman yükünün azaltılması, sermaye piyasasının geliştirilmesi ve atıl tasarrufların ekonomiye kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özelleştirmenin temel amacı, nihai olarak devletin ekonomide işletmecilik alanından tümüyle çekilmesini sağlamaktır.

Özelleştirme ile ilgili kanunlar hakkında daha detaylı bilgi için T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı Özelleştirme İdaresi Başkanlığının http://www.oib.gov.tr/yayinlar/yayinlar.htm adlı internet sitesinde “Türkiye’de Özelleştirme-1”e bakabilirsiniz.

 

sildalis Prix: Achat en Ligne Sans Ordonnance

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ