Ben Duydum

Taktik Planlar 2

Taktik Planlar 2

İşletme Yönetimi

Plan Türleri

Hiyerarşik Basamaklara Göre Plan Türleri

Taktik Planlar 2

Etkili taktik planlamanın yapılması bir durumdan diğerine değişiklik ve çeşitlilik gösteren çok sayıda faktöre bağlı olsa da bazı temel bilgilerin varlığından söz edebiliriz.

Bunlardan ilki; yönetici, taktik planın stratejik amaçlardan türetilen bir dizi taktik amaca karşılık gelmesi gerektiğinin bilincinde olmalıdır. Nadiren ortaya çıkan durumlarda, tek bir taktik plan uygulamaya konularak durum kontrol altına alınabilir.

Fakat genelde taktik planlar, bir stratejik plandan kaynaklanır ve bu stratejiyle tutarlı olması gerekir.
Sözgelimi uluslararası bir su firmasının genel müdürü nün şirketini 21’inci yüzyıla taşıyacak bir stratejik plan hazırladığını düşünelim.

Firmanın genel müdürü bu planı geliştirirken, kritik bir çevresel tehdit unsuru tespit etsin.
Bu tehditin de bağımsız şişeleme yapan firmaların su firmasının ürünlerini paketleme ve dağıtım yaparken yaşadığı kargaşa ve belirsizlik ortamı olduğunu düşünelim.

Aynı anda hem bu tehdidi ortadan kaldırmak, hem de şirketin konumunu güçlendirmek için su firması çok sayıda şişeleme firmasını satın alarak bünyesine katmaya karar versin.

Sonra da hepsini bir araya getirerek tek bir çatı altında bir şirket yapılanmasına gitsin.
Daha sonra da yeni şirketin hisselerinin yarısını da satarak milyon dolarlarla ifade edilen kâr elde etsin.

Anlatılan bu örnek olay bize hem su firmasının daha geniş kapsamlı olan stratejik hedefini başarmak adına bir taktik plan geliştirdiğini, hem de yeni bir işletmenin kurulmasını sağladığını göstermektedir.

İkincisi ise
stratejiler genel koşullardan bahsetse de, taktiklerin daha belirgin kaynak ve zaman meselelerini ele alması gerekir.
Bir stratejiye göre pazarda ya da sektörde bir numara olmak genel hedeftir.

Oysa taktik planlar, bu hedefe ulaşılması için gereken adımları belirlemek zorundadır.
Yukarıda verdiğimiz örneğini yeniden ele alalım.

Su firmasının genel müdürünün stratejik planınındaki bir başka hedef de firmanın dünya pazarındaki payını arttırmak olsun.
Bu planın gerçekleştirilmesi için yöneticiler özellikle Avrupa’da ilave satış imkânları yaratmak amacıyla, bir veya daha fazla Avrupa ülkesinde fabrika açma yönünde taktik planlar geliştirsinler.

Bu örnekte fabrika açma yönünde alınan karar ile oluşturulan taktik planın belirgin bir kaynak ve zaman meselesini de gündeme getirdiğini görüyoruz.

Çünkü fabrikaların inşası, önemli ölçüde kaynak kullanımı (örn; bütçe) ve net bir zaman planlaması (örn; inşaat bitim tarihi) gerektiren somut faaliyetleri de gerektirmektedir.

Son olarak taktik planlama, insan kaynaklarının kullanımını gerektirir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ