Ben Duydum

Su Ürünleri Üretimi

Su Ürünleri Üretimi

Su Ürünleri Üretimi

Tarımsal üretim anlatılırken, su ürünleri çok defa ihmal edilir.

Her ne kadar bitkisel ve hayvansal faaliyetler kadar bir büyüklüğe sahip olmasa da Türkiye gibi üç tarafı dört denizle çevrili, birçok göl ve baraja sahip bir ülke için su ürünlerinin üretimi ve piyasası önemlidir.

Özellikle gelir ve eğitim düzeyi ile birlikte sağlık bilinci yükselen bir toplum için, su ürünleri daha da önemli hale gelmektedir.

Nitekim Türkiye’de balık yetiştirilen göller, barajlar ve özel tatlı su balığı üretim tesisleri giderek yaygınlaşmaktadır.

Türkiye’nin denizden çıkardığı balık miktarı yıldan yıla düzenli bir artış göstermediği gibi, son 10 yılda üretim miktarı bazı yıllar yarıdan daha fazla düşmektedir.

Örneğin, 2007 yılında 589 bin ton olan deniz balığı üretimi 2014’te 266 bin ton, 2017’de ise 322 bin ton olarak gerçekleşmiştir.

Bu  istikrarsız üretim miktarının en önemli sebebi, uzun yıllar ihmal edilen zamansız ve yanlış avcılıktır.

Burada iyi bir gelişme, deniz ve iç su yetiştiricilik miktarının 277 bin tona ulaşmasıdır.

Sonuç olarak, iç sulardan elde edilen miktar ile birlikte avcılıkla elde edilen toplam balık miktarı (384 bin ton) ve yetiştiricilikle elde edilen balık miktarının
toplamı 2017 itibarıyla 631 bin tonu bulmaktadır.

Yine de bu rakam dünya balık üretiminin sadece binde 3,4’üne tekabül etmektedir.

Deniz balığı üretiminin %80’i Karadeniz’den ve bu oranın %75’i Doğu Karadeniz’den elde edilmektedir.

2017 yılı itibarıyla denizden elde edilen balık miktarlarına bakıldığında; en çok üretilen 159 bin ton ile hamsiyi (toplamın yaklaşık yarısı) çaça, kum midyesi, sardalye, istavrit, deniz salyangozu, mezgit ve palamut takip etmektedir.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ