Ben Duydum

PAZARLAMA KARMASI VE ELEMANLARI

PAZARLAMA KARMASI VE ELEMANLARI

PAZARLAMA KARMASI VE ELEMANLARI

Pazarlama karması kavramı ilk kez 1953 yılında Neil Borden tarafından kullanılmıştır.
Borden, pazarlama karması kavramını kullanmakla, pazarlama karmasının bu elemanlarının kolayca hatırlanması ve kullanılmasını sağlayacak şekilde bir düzenleme çabası içinde olmamıştır.
Bugünkü yaygın kullanımıyla pazarlama karması elemanlarının sınıflandırılmasının İngilizce baş harfleriyle 4P şeklinde (Product, Price, Place, Promotion),
ilk kez Jerry McCarthy’nin 1960 yılında yayınlanan Basic Marketing adlı kitabında yapıldığı görülmüştür.
Pazarlama karması elemanları olarak ürün, fiyat dağıtım ve tutundurma kavramlarına pazarlama kuram ve uygulamalarındaki gelişime paralel olarak ilaveler yapılmaya çalışılmıştır.
Yine İngilizce baş harf uyumu bağlamında Package (ambalaj), Public relations (halkla ilişkiler), People (insan), Physical evidence (fiziksel kanıtlar), Process (süreç) gibi ilave P’lerin de pazarlama karması elemanları olarak eklenme çabaları süre gelmiştir.
Ancak gerek öğrenme kolaylığı sağlaması ve gerekse kabul edilirliği bakımından 4P kavramsallaştırmasının, pazarlama karması elemanları ya da pazarlama bileşenleri olarak yaygın kullanıma sahip olduğu görülmektedir.
Pazarlama karması eleman sayısının artırılmasına yönelik çabalar önemsiz olarak görülmemeli, ancak esas olanın pazarlama stratejileri ve taktikleri bağlamında bu elemanların nasıl ve ne amaçla kullanılacağının ve ayrıca pazarlama karması elemanlarının bütüncül bir bakış açısıyla ele alınması olduğu unutulmamalıdır.
Her işletme kendi hedef pazarındaki ihtiyaç ve istekleri karşılamak üzere pazarlama karması veya pazarlama bileşenleri olarak adlandırılan araçları bir bütün halinde görmelidir.
Pazarlama yönetimleri bu araçları kullanmak suretiyle uygun pazarlama stratejileri geliştirme, sunma ve denetleme kararlarını alırlar.
Pazarlama karması araçlarının kullanılmasıyla birllikte gerçekleştirilecek pazarlama stratejilerinin temel amacı, müşteri memnuniyetini sağlamak ve sürdürmektir.

 

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ