Ben Duydum

Pazar Fırsatları Ölçümünde Kullanılan Diğer Yöntemler

Pazar Fırsatları Ölçümünde Kullanılan Diğer Yöntemler

Pazar Fırsatları Ölçümünde Kullanılan Diğer Yöntemler – 3

Kıyaslama yöntemi pazar potansiyelini belirlemede kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır.
Bu yöntem de pazar testlerine benzer şekilde daha çok yeni ürün ve hizmetlerin pazar potansiyelini belirlemede tercih edilen bir yöntemdir.
Yeni çıkan ürün ve hizmetlere benzer ürün ve hizmetlerin geçmişteki pazar potansiyeli ve talep durumunun dikkate alınması ile yeni çıkacak ürünün potansiyel pazar talebi tahmin edilmeye çalışılır.

Bu yöntemde kritik nokta, geçmişe ilişkin pazar şartlarının benzerlik gösterip göstermediği ve kıyaslama yapılacak ürün ve hizmetlerin doğru seçilip seçilmediğidir.
Yukarıda yer alan nicel yöntemlerin yanı sıra pazar ölçümlerinde sübjektif bazı yöntemlerde kullanılmaktadır.
Bunlardan en yaygın olarak kullanılanı yargısal tahminlerdir.
Bu yöntemde yönetici ve uzmanlar pazarda geçmişte yaşanan olaylara ve gelecekteki değişimlere ilişkin yargılarını ortaya koyarlar.

Uzmanların ve yöneticilerin ürün ve hizmetin gelecek talebini etkileyebilecek faktörlere ilişkin görüş, değerlendirme ve tahminleri dikkate alınır.
Bu tahminlerin ortalamasına dayanılarak bir pazar potansiyeli ve talep tahmini yapılmaya çalışılır.
Bu yöntemde işletmenin gücü de çoğu zaman göz önünde bulundurulmakta ve pazarı kısmen de olsa değiştirebileceği varsayılmaktadır.
Yargısal tahmine ek olarak uygulanan bir diğer sübjektif pazar ölçüm yöntemi ise satış elemanlarının görüşlerine dayanan tahmindir.

Bu yöntemde yargısal tahmine benzer olarak satış elemanlarının gelecek dönemdeki ürün ve hizmet talebinin ne olabileceğine dair
fikirlerine dayanarak tahmin yapılır.
Satış elemanlarına sürekli olarak sorulan bir ürünün talebi yükselmiş ya da yükseliyor demektir.
Genelde bu yöntem yargısal tahminin sonuçlarını güçlendirme ve destekleme amaçlı kullanılır.

Yukarıda sayılan yöntemlerden sadece birini kullanmak yerine birden çok yöntem ile ölçümlerin yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Bu sayede karar alıcılar ortaya çıkan ölçüm sonuçlarını birbirleri ile mukayese etme şansına da sahip olacaklar ve daha sağlıklı karar verebileceklerdir.
Her bir tahmin yöntemi geleceğe ilişkin bir öngörüde bulunmayı hedeflediği için mutlaka belirli bir yanılma payı olacaktır.
Bu yanılma payını en az indirebilmenin en önemli dinamiği, pazar ölçüm yöntemin doğru seçilip sağlıklı bir şekilde uygulanmasının yanında tahmincilerin önyargılardan tamamen uzaklaşmalarıdır. 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ