Ben Duydum

Madenler

Madenler

Madenler

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığına göre, dünya genelinde ticareti yapılan 90 çeşit madenden sadece 13’ünün varlığı Türkiye’de henüz tespit edilememiştir.

Türkiye, 27 çeşit maden bakımından yetersiz kaynaklara sahip olmasına karşılık, 50 çeşit maden açısından zengin ya da çok zengin kabul edilmektedir.

Türkiye dünyada toplam maden üretiminde 28’inci, üretilen maden çeşitliliği açısından da 10’uncu sırada yer almaktadır (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı).

Türkiye, dünyada kendi hammadde gereksiniminin önemli bir bölümünü karşılayabilen maden çeşitliliğine sahip nadir sayılı ülkelerden biri olsa da yakıt madenlerinde (petrol,
doğal gaz ve taşkömürü) büyük ölçüde dışa bağımlıdır.

Türkiye birincil enerji talebinin %74’ünü yurt dışından karşılamaktadır.

Türkiye dünya linyit rezervlerinin yaklaşık %1,6’sına sahiptir.

Mevcut linyit rezervlerinin yaklaşık %46’sı Afşin-Elbistan havzasında bulunmaktadır (Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı).

Linyit rezervlerinin yaklaşık üçte ikilik kısmının ısıl değeri düşük olması nedeniyle, bu maden daha çok termik santrallerde kullanılmaktadır.

Yakıt madenleri kömür (taş kömürü), linyit, petrol ve doğal gazdan oluşur.

Türkiye yakıt madenlerinde dışa bağımlı olmasına karşın, başta bor olmak üzere trona, bentonit, mermer, feldspat, manyezit, alçıtaşı, pomza, perlit, stronsiyum ve kalsit gibi madenlerde
dünyanın sayılı ülkeleri arasındadır.

Türkiye’de bilinen 3.500’e yakın metalik ve 2.000 civarında endüstriyel hammadde yatak ve zuhurları mevcuttur (Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı).

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ