Ben Duydum

Coğrafi Bölgeler ve Ülkeler İtibarıyla Dış Ticaret

Coğrafi Bölgeler ve Ülkeler İtibarıyla Dış Ticaret

Coğrafi Bölgeler ve Ülkeler İtibarıyla Dış Ticaret

Dış ticaretimizin yarıdan fazlası OECD ülkeleri ile gerçekleştirilmektedir.

2017 yılı itibarıyla ihracatımızın %52,7’si ve ithalatımızın %49,8’i bu ülkelerle gerçekleşmiştir.

Dış ticaretimiz açısından önemli bir diğer ülke grubunu ise OECD ülkelerinin alt kümesi olan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri oluşturmaktadır.

2017 yılına gelinceye kadar ihracat ve ithalatımız içerisinde AB ülkelerinin payları genelde %50’nin altına düşmemekle birlikte, 2017 yılında AB’deki krizin etkisiyle meydana gelen daralma neticesinde ihracatın payı %47,1’e, ithalatın payı da %36,8’e gerilemiştir.

İhracatımız içinde AB ülkelerinin azalan payı, İslam İşbirliği Örgütü ülkeleriyle yapılan ihracatın payı artırılarak karşılanmaya çalışılmıştır.

Karadeniz Ekonomik İşbirliğine (KEİ) üye ülkelerle gerçekleştirilen dış ticaret hacmimiz de OECD, AB ve İslam ülkelerinden sonra dördüncü sırada yer almaktadır.

Küresel Ticaret Savaşları: “Hazırlık Atışları” Başladı mı? “… korumacı politikaların artık somut olarak şekillenmeye başladığı görülmektedir… Başlatılan soruşturmalar uluslararası ticaret kurallarını aşırı şekilde esneterek ve amaçlarının tamamen dışında kullanarak ithalatı sınırlamayı hedefleyen uygulamalar olarak ortaya çıkmaktadır. ABD ulusal güvenlik tehdit ediliyor iddiası ile en yakın müttefiklerine soruşturma açması yadırganmaktadır…”
Kaynak: http://www.tepav.org.tr/tr/yayin/s/1321 (Erişim 03.12.2018)

Türkiye, karşılaştırmalı üstünlükler yaklaşımına paralel bir ihracat örüntüsüne sahip olmakla birlikte özellikle sermaye yoğun ihraç ürünlerinin bir kısmının yeniden-ihracat (re-eksport) niteliği, geleneksel yaklaşıma ters bir sonuç ortaya çıkarmaktadır.

Yeniden İhracat (Re-eksport): Bir ülkenin ithal ettiği malları çok fazla fiziki değişikliğe uğratmadan başka ülkelere satmasıdır. İthalatçı ülke, küçük değişiklikler yaptığı ve yeniden ambalajladığı malı diğer ülkelere ihraç eder. Yeniden ihracatta amaç ülkeler arasındaki fiyat farklılıklarından faydalanmaktır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ