Ben Duydum

Coğrafi Bölgeler, İklim ve Ekonomik Faaliyetler

Coğrafi Bölgeler, İklim ve Ekonomik Faaliyetler

Coğrafi Bölgeler, İklim ve Ekonomik Faaliyetler

Türkiye coğrafi olarak 7 bölgeye (Marmara, Ege, Akdeniz, İç Anadolu, Karadeniz, Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu) ve idari açıdan 81 vilayete (il) ayrılmıştır.

Türkiye iklimsel olarak yarı kurak bir iklim özelliğine sahiptir.

Kuzeyde her mevsim yağışlı olan Karadeniz iklimi, güneyde yazları kurak ve çok sıcak, kışlar ise ılık ve yağışlı olan Akdeniz iklimi görülür.

İç bölgelerde (İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu’nun büyük bir kısmında) karasal iklim görülür.

Az yağış alan bu bölgelerde yıllık ve günlük sıcaklık farkları çok olup, özellikle İç ve Doğu Anadolu’da kışlar uzun ve soğuktur.

Coğrafi bölgelerdeki ekonomik faaliyetlere bakıldığında coğrafi yapı, doğa ve iklim şartlarının bölgelerdeki tüm üretim faaliyetlerini etkilediği görülmektedir.

Yüksek, engebeli, ısı farkının fazla olduğu ve kış şartlarının uzun sürdüğü bölgelerde hayvansal üretime dayalı tarım faaliyetleri yoğunlaşmakta, buna karşılık bitkisel üretime dayalı tarım ile sanayi faaliyetleri sınırlı kalmaktadır.

Sınai üretim faaliyetlerinin genelde ülkenin batı ve iç kesimlerinde, ulaşım olanaklarının fazla olduğu, pazara yakın ve nitelikli işgücünün yoğun olduğu bölgelerde yoğunlaştığı görülmektedir.

Üretim faaliyetlerinin belli bölgelerde toplanması, bu bölgelere göçü tetiklemektedir.

Coğrafi ve iklimsel zorlukların yanı sıra bazı kamu hizmetlerinin (eğitim, sağlık vb.) yetersizliği, ulaşım olanaklarının yetersizliği, kentlerin çekici yönü ile kırsal yaşamın itici yönü ve üretim ve istihdam olanaklarının sınırlı olması, dezavantajlı bölgelerden diğer bölgelere göçü hızlandırmaktadır.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ