Ben Duydum

Bazı Uluslararası Endekslerde Türkiye

Bazı Uluslararası Endekslerde Türkiye

Bazı Uluslararası Endekslerde Türkiye

Türkiye politik, ekonomik ve düzenleyici (regülasyon) değişikliklerden doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının nasıl etkilendiğini gösteren doğrudan yabancı yatırım güven endeksi (2015) sıralamasında 22’nci sırada yer almıştır.

2018 yılında Doğrudan Yatırım Güven Endeksi’nde ilk üç sırayı ABD, Kanada ve Almanya almıştır (https://www.atkearney.com/foreign-direct-investment-confidence-index Erişim 15.12.2018).

Türkiye 2016 ve 2017 yıllarındaki raporlarda ilk 25 ülke arasına girememiştir.

Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi’nde (2018) Türkiye 162 ülke arasında 86. sırada yer almaktadır.

İlk sıralarda Hong Kong, Singapur ve Yeni Zelanda’nın yer aldığı endekste, son sırada Venezuela bulunmaktadır (Fraser Institute, 2018).

Türkiye’nin ekonomik özgürlükleri artırmak için kredi, işgücü ve iş piyasalarındaki düzenlemeleri, hukuk sistemi ve mülkiyet hakları ile uluslararası ticaret serbestisini iyileştirip geliştirmesi gerekmektedir.

Dünya Ekonomik Özgürlük Endeksi,

Kanada’nın önde gelen düşünce kuruluşu Frazer Enstitüsü tarafından yayımlanmaktadır.

Endekste, ülkeler kişisel tercih hakkı, gönüllü mübadele, serbest rekabet ve özel mülkiyet hakları gibi ekonomik özgürlüğü destekleyen politikaları esas alan ölçütlere göre değerlendirilmektedir.

Türkiye kırılganlık endeksinde (2018) ise 178 ülke arasında 58’inci sırada yer almaktadır (http://fundforpeace.org/fsi/ Erişim 14.11.2018).

Kırılganlık endeksinde ülkeler, en olumludan en olumsuza doğru, sürdürülebilir (sustainable), istikrarlı (stabil), uyarı veren (warning) ve alarm veren (alert) şeklinde dört gruba ayrılmaktadır.

Türkiye aldığı skorla (82,2) uyarı veren grubundadır.

En olumsuz skorun 120 olduğu endekste, Güney Sudan 113,5’lik skorla ilk sırada (alarm veren) yer alırken, Finlandiya 17,9’luk skorla kırılganlığı en az olan ülkedir.

Farklı kurumların hazırladığı raporlar da Türkiye’nin dışa bağımlılığına ve kırılganlığına vurgu yapmaktadır.

Ekonomik ve finansal verilerin gösterdiği gerçek; Türkiye’nin üretimde, tasarrufta, enerjide ve diğer alanlarda dışa bağımlılığının oldukça yüksek olmasıdır.

Bu durum ekonomik kırılganlığı artırmaktadır.

Ülke ekonomisinin daha sağlıklı büyümesi ve geleceğe daha güvenli bakmak açısından dışa bağımlılığı azaltacak ekonomi, sanayi, teknoloji, finansal, askeri alanlardaki politikalar büyük önem arz etmektedir.

 

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ