Ben Duydum

31 HATAY -HATTENA

31 HATAY -HATTENA

  • Hatay Akdeniz Bölgesinde yer almaktadır. Türkiye’nin nüfus yüksek 13. ilidir.
  • Akdeniz iklimi etkisi altındadır.
  • Hatay Türkiye’ nin 3. Büyük limanı olan şehridir.
  • İskenderun, Altınözü, Antakya, Arsuz, Belen, Defne, Dörtyol, Erzin, Hassa, Kırıkhan, Kumlu, Payaş, Reyhanlı, Samandağ, Yayladağı Hatay’ın ilçeleridir.
  • Türkiye’ nin en eski yerleşim yeridir. Araştırmalara göre M.Ö 100.000 ile 400.000 tarihlerine ait bulgulara rastlanmıştır. Hatay, Tunç Çağından itibaran Akat Beyliği, Yamhad Krallığı, Hititler, Mısır, Urartular, Asurlular ve Perslerin egemenliğine girmiştir.

  • Türk hükümetinin çabaları sonucu Hatay Devleti kurulmuştur. 5 Temmuz 1938 yılından Türk Ordusu Hatay’ a girmiştir ve Hatay Türk topraklarına dahil edilmiştir. Fransız işgalinin sonucunda, 1921 yılında Türkiye topraklarının dışından kalan Antakya, İskenderun ve İskenderun Sancağı adı altında yönetim kurulmuştur.
  • 2 Eylül 1938 yılından Tayfur Sökmen, Hatay Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı olmuştur. Milli marşı ise İstiklal Marşı olmuştur. Hatay Meclisi Türkiye topraklarına katılma kararı almıştır. 23 Haziran 1939 yılında Türkiye’ nin ili olmuştur.
  • isminin en eski kökü Hititler zamanında bu bölge için kullanılan “Hattena” veya “Hatti” kelimeleri. Ayrıca “Hatay” isminin Atatürk tarafından verildiğini de unutmamak lâzım. Belli ki Atatürk, kendi tarih bilgisine dayanarak bu ismi vermiş.
  • Bilindiği üzere “Antakya”, Hatay’ın merkez ilçesi. Osmanlıca efsanevî bir el yazmasına göre Antakya, dünyada kurulan ilk dört kentten biriymiş. Makedonyalı Büyük İskender’in doğuya doğru fetihlerini sürdürürken Pers Kralı Darius (Codomannus)’la yaptığı savaşlardan birinin İ.Ö.333 yılında Issus yakınlarında, bugünkü Payas İlçesinde, Pinarus nehri (bugünkü Deliçay) üzerinde gerçekleştirildiği düşünülmektedir.
  • Bunun hemen ardından Gaugamela denilen yerdeki savaşta Büyük İskender’in ordusunun galip gelmesinden sonra İskender, Fenike topraklarını elde etmek amacıyla Asi (Orontes) boyunca güneye ilerledi. Suriye ve Mezopotamya bölgesi Makedonyalıların eline geçti. Ancak Büyük İskender’in M.Ö.323 yılında Babil’deyken ölmesinin ardından fethedilen topraklar İskender’in komutanları arasında bölündü.
  • Suriye ve Mezopotamya bölgesi üzerindeki güç savaşı Seleucus Nicator’un lehine sonuçlandı(M.Ö.301). Öncelikle Seleucus Krallığının başkenti olarak, Akdeniz kenarında bir liman olduğundan Seleucia Pieria (bugünkü Samandağ, Çevlik) seçilmişti. Seleucus, yendiği rakibi Antigonus’un bugünkü Antakya’nın 5 km. kadar kuzeyindeki yönetim merkezi Antigonia’yı yıkarak halkını kendi adıyla kurduğu bu yeni başkente naklettirdi.
  • Ancak Mezopotamya civarı ve güney Suriye’nin kontrol edilebilmesi açısından ve Seleucia’nın denizden gelecek saldırılara açık olması nedeniyle yeni bir kent, Antiocheia kuruldu.
BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ