Ben Duydum

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kuruluş Yıl dönümünü

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kuruluş Yıl dönümünü

15 Kasım Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin Kuruluş Yıl dönümünü

15 Kasım 1983 tarihi, Kıbrıs Türk halkının siyasi yaşamının önemli bir dönüm noktası ve mücadelelerini devlet olgusuyla dünyaya ilan ettiği bir gün oldu.

KKTC, 26 yıl önce, Kıbrıs Türk halkının özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi çerçevesinde kendi kaderini tayin etme hakkı temelinde ilan edilmiş ve bu adımla ”Kıbrıs Türk Federe Devleti”nden yeni bir safhaya geçilmişti.

Kıbrıs Türk Federe Meclisi, 15 Kasım 1983 tarihinde gerçekleştirdiği olağanüstü oturumunda; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunu ve bağımsızlık bildirisini oy birliğiyle onaylamıştı.

KKTC İLE İLGİLİ BAZI ÖNEMLİ HUSUSLAR VE TAVSİYELER

1- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne gelmek için pasaport almanıza gerek yoktur. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes nüfus cüzdanlarını gümrüklerde ve çıkış noktalarında (havalimanları ve deniz gümrükleri gibi) ibraz etmek suretiyle KKTC’ye giriş yapabilirler. Ancak bütün yurtdışı seyahatlerinde olduğu üzere KKTC’ye gelirken 18 yaşından küçük çocuğunuz için (eğer eşiniz yanınızda değilse ve çocuğunuz da sizinle gelecekse) eşinizden noter onaylı muvafakatname almanız gerekebilir.

2- KKTC’de nöbetçi eczane uygulaması olmadığını ve eczanelerin nöbetçi uygulamasının gece saat 23.00’e kadar olduğunu lütfen unutmayınız. Çünkü KKTC’de nöbetçi eczaneler gece 23.00’e kadar hizmet vermektedir ve 24 saate göre nöbet uygulaması KKTC’de mevcut değildir.

3- KKTC’de araç kiralayan veya ülkeye aracıyla gelenlerin benzin ihtiyaçlarını gece saat 01.00’e kadar karşılamaları daha sonraki süreçte sıkıntı çekmemeleri açısından uygun olacaktır. KKTC’de benzin istasyonlarıyla ilgili kesin bir uygulama olmamakla beraber genellikle 01.00-07.00 arasında benzin alma konusunda sıkıntı çekebilirsiniz. KKTC’de bezin istasyonları genellikle şehir çıkışlarında (Lefkoşa, Girne, Gazi Mağusa) bulunmaktadır.

4- KKTC’ye gelecek olan Türk vatandaşlarının adadaki telefon sistemine uygun olarak cep telefonlarını uluslar arası dolaşma, yani “roaming” denilen sisteme uygun hale getirmeleri gerekmektedir. Özellikle hatlı olmayan ve sadece belli dönemlerde kontur yüklemesi yapılarak kullanılan cep telefonları KKTC’ye adım attığınız andan itibaren kilitlenecek ve kullanıma kapanacaktır. KKTC’ye gelmeden önce telefonunuzun bu ülkede çalışıp çalışmadığını operatörünüzü aramak suretiyle öğrenin. Konturlu cep telefonu kullananlar ise ülkeye geldikten sonra yeni bir hat almak suretiyle telefonlarını kullanabilirler.

5- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne geldikten sonra bu ülkede yapacağınız alışverişlerinizde lütfen satıcılarla pazarlık yapmayınız ve pazarlık konusunda ısrarcı davranmayınız. Alışverişiniz keyfinizin kaçmaması açısından esnafa güvenmeniz ve güler yüzüne karşılık vermeniz yeterli olacaktır.

6- KKTC mesai saatleri Türkiye’deki mesai saatinden farklıdır. Adaya özellikle yaz döneminde gidecek olanların yaz mesaisi uygulamasına dikkat etmesi ve 13.00-16.00 saatleri arasında devlet dairelerinin kapalı olacağını unutmaması gerekmektedir.

7- Kuzey Kıbrıs’ta en çok dikkat etmeniz gereken husus ise trafiğin sol şeritten işlemesidir. Lütfen daha önce sol şeritten daha önce araba kullanma deneyiminiz yoksa dikkat ediniz ve mümkünse araba kullanmayınız. Özellikle şerit değiştirmeler, kavşaklarda sol veya sağa dönüşler soldan işleyen trafiğe alışık olmayan sürücüler için büyük tehlike arz etmektedir. Dikkatli olmanız, uzun süreli yolculuklara çıkacaksanız rehavete kapılmanın, bir anlık dalgınlığın, kendinizi Türkiye’de gibi hissetmeniz sonrasında sağ şeride geçmenin hayatınız amal olacağını lütfen unutmayınız.

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ