Ben Duydum

1 Mart Muhasebeciler Günü

1 Mart Muhasebeciler Günü

Muhasebe meslek mensupları tarafından kutlanan “muhasebeciler günü” dünyada ve Türkiye’de farklı tarihlerde kutlanıyor. Günün isimlendirilmesinde “muhasebe günü” (accounting day) veya muhasebeciler günü (accountant’s day) tabirlerinin her ikisi de kullanıyor. Biz muhasebeciler günü kavramını tercih ettik, ama iki kavramı da karşılayacak şekilde kullanıyoruz. Bu arada 1-7 mart arasını kapsayan haftanın “muhasebe haftası” veya “muhasebeciler haftası” olarak kutlanması da söz konusu.

Uluslararası muhasebeciler günü (International Accountant’s Day) her yıl 10 Kasım’da tüm dünyada kutlanıyor. 10 Kasımda muhasebeciler için bir tatil olarak değerlendiriyor. Dünya muhasebeciler günü olarak kutlanan 10 Kasımın dışında bazı ülkelerde farklı bir günler de muhasebeciler günü olarak kutlanabiliyor.

Türkiye muhasebeciler gününü farklı bir tarih olarak kutlayan ülkelerden birisi. Türkiye’de muhasebeciler günü 1 Mart’ta olarak kutlanıyor.

Peki, bu tarihin seçilme nedeni nedir?

3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik Ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu Resmi Gazetede yayımlandığı tarih olan 01.06.1989 tarihinden hareketle önceleri Haziran ayının ilk haftası “Muhasebe Haftası” olarak kutlanıyordu. Ancak, haziran ayında etkinliklerin sönük geçmesi nedeniyle farklı bir tarih arayışına girilmiştir.

Muhasebeciler günü için tarih arayışında tespit edilen tarih, 3568 sayılı Kanunun TBMM’ye sevk edildiği tarih olan 1 Mart olmuştur. 1 Mart’ın “Muhasebe Günü” olarak kutlanması yönünde karar 1994 yılında Sakarya’da yapılan Oda Başkanları toplantısında alınmıştır.

1 Mart tarihi farklı amaçlarla seçilmiş olsa da muhasebe ve muhasebeciler açısından daha anlamlı bir tarihtir.

Birincisi, 1 Mart baharın ilk günü. Mart ve Nisan muhasebeciler için yoğun geçecek bir dönem. Dönemin başında muhasebe meslek mensuplarına bir doping etkisi yapması önemli.

İkincisi, tarihsel süreçte mart ayı mali takvimin birinci ayı. Roma takviminde de mart ayı birinci ay. Mars olarak isimlendirilen Mart ayı ismini savaş tanrısından almış. (2)

Son iki üç yüzyıla kadar ordular savaşa mart ayında çıkarlardı. İngilizcede mart ayı “march” kelimesi ile karşılanır. March kelimesinin bir diğer anlamı “uygun adımla yürüyüştür”. Türkçede “marş marş” denir. Orduların savaş için hazır hale getirildiği ay olarak bilinir. Ordu ve savaş demek maliyet demektir. Devletin her harcaması ilk önce vergileri akla getirir. Bu nedenle, mart ayı aynı zamanda vergisel yükümlülüklerin en yoğun uygulandığı ve hissedildiği ay olurdu. Tarihsel olarak da mart ayı vergi ve muhasebe mesleği ile daha yakından ilgili bir tarih.

Üçüncüsü, Dünya muhasebeciler günü olan 10 Kasım tarihi, ülkemiz için uygun bir tarih değil. Atamız için yas tutulan bir günde kutlama yapılamaz, yapmayız. Bu nedenle, Türkiye için ayrı bir tarihin seçimi daha isabetli.

Bu vesile ile tüm meslek mensuplarının ve muhasebe ile uğraşanların muhasebeciler gününü kutlarım.

01.03.2017

Dr. Hasan AYKIN (alıntı)

BU KONUYU SOSYAL MEDYA HESAPLARINDA PAYLAŞ
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ